HRANJENJE NA SPREHODU, DA ALI NE?

Hranjenje je nekaj osnovnega v pasjem svetu za preživetje. Zato, če psa hranimo pravilno v umirjenem okolju ( oni pa so tudi v mirnem- sproščenem stanju) lahko veliko naredimo na zaupanju z drugo besedo lahko rečemo, da živimo s psi v harmoniji.

Če pa naše štirinožne prijatelje, hranimo kar naprej (se ne zavedamo, v kakšnem stanju smo mi in oni, kadar se jih hrani) dosežemo obratni učinek, kot bi si ga želeli!

Ko se sprehajam po mestu ali v gozdu s psi, opažam, da večina ljudi daje svojim psom priboljške na vsakih par korakov, pa čeprav je že odrasel pes. Res je, da v pasjih šolah učijo, da se pri »vzgoji« psa uporablja priboljške oz. se jih hrani na sprehodu, ampak roko na srce, to za njih ni naravno.
Psi se učijo iz posnemanja in branja naše energije!
To je osnovna komunikacija in iz nje lahko gradimo temelje vzgoje.
HRANA je odličen pripomoček, ko želimo psa naučiti nečesa novega. Temu pa se reče trening-šolanje.

Moje osebno mnenje je, da ko se jih hrani na takšen način, delajo več škode kot koristi. S tem načinom pasjo naravo popolnoma izpodrinejo in na koncu dobijo psa, ki deluje na avtopilotu. Ne zna delovati brez priboljškov, njegov svet se vrti okoli materialnega in stalno pričakuje hrano. Če pa takšnega psa postavimo v neko kaotično ali nevarno situacijo, za katero ni izurjen, se bo popolnoma izgubil, saj ne zna uporabljati več živalskega instinkta. S takšnim pristopom živali oz. psom ne delamo ničesar koristnega temveč se jim dela velika škoda.
Res to želite?
Veliko strank je že prišlo k meni, ki so delali izključno po metodi pozitivne motivacije. Če so želeli, da pes dela, je moral biti lačen? Hranili so ga izključno na sprehodu. Ker hrana kmalu ni imela več nobenega učinka zunaj, so ga začeli hraniti doma iz posode. Ob prvem hranjenju pa se je pokazalo, da je pes postal agresiven med hranjenjem.

Delo s priboljški je bil plod človeške miselnosti, da je lahko izuril psa na najlažji način. Ugotovili so, da pes sledi, čeprav človek ni uravnovešen, njegovo delovanje v svetu temelji na egu in/ali mentalu. Sama zagovarjam, da prvo ljudje naredimo nekaj na sebi in začnemo nazaj prebujati instinkt in živeti v sedanjosti! Saj psi so izključno instinktivna bitja. Ko bomo delovali instinktivno, jih bomo tudi razumeli.

Psu lahko damo priboljšek, ko ga učimo nekega novega trika, a ne na dolgi rok.
Ste kdaj gledali kakšno oddajo o volkovih ali katerih drugih živali in videli kako jih alfa vodja pokliče, da mu sledijo, na koncu pa da priboljšek? Mislim, da ne… Namesto priboljška, uporabite svojo energijo. Psi jo bolje razumejo, hkrati pa se bo naredila posebna vez med vama. Pes vas bo tako veliko bolj spoštoval, ker mu ne boste odvzeli njegovega pasjega duha.