Navajanje na nagobčnik

Nagobčnika se še danes drži slab sloves, saj v večini primerov ga ljudje v sekundi povežejo z agresijo ali pa po drugi strani nekaj zelo neudobnega na pasjem gobčku.

✨Kaj pa je vaša prva asociacija, če vidite na sprehodu psa z nagobčnikom?

Kako se obnašati, če srečamo psa z nagobčnikom?

Enako velja, tudi če ga nima.

 • spoštujemo osebni prostor
 • spoštujemo delo lastnika takšnega psa
 • se ga ne izziva!
 • ga ne ogovarjamo /ne gledamo v oči / in se ga ne dotikamo!
 • če vidite, da se nam na sprehodu lastnik s takšnim psom izogiba, mu pomagamo pri tem in jima damo prostor!
 • svojega psa imate pri SEBI PRIVEZANEGA in ga ne spuščate zraven!
 • ne komentirate in ste spoštljivi. Človek se trudi pomagati psu!

Veliko ljudi, si ga ravno zaradi negativnega prizvoka ne želi uporabljati, saj imajo v mislih:

 1. “kaj si bodo pa ostali mislili, kako groznega psa imam.” (Ne obremenjujte se kaj si ostali mislijo, pomembno je, da znate poskrbeti za varnost vašega psa, vas in ostalih ter hkrati poiščete pomoč, da se psa prevzgoji)
 2. ” moj ga že ne potrebuje…”
 3. ” zakaj bi psa mučil/a še z nagobčnikom, že tako ima težave”

Naj vam nagobčnik predstavimo v drugi, pozitivni luči.💡

Nagobčnik je odličen pripomoček pri vzgoji in šolanju, zato vam svetujemo, da vašega kužka navadite nanj čim prej. Tudi, če ga nikoli v življenju ne bosta zares potrebovala.
Sami smo mnenja, da bi vsak pes (od najmanjšega do največjega) moral biti nanj navajen, ter mu ob tem ne bi smelo biti neprijetno. Vemo, da je nagobčnik obvezen pri psih z oznako oz. odločbo nevaren pes, na vseh javnih prevoznih sredstvih, prav pa nam pride tudi pri obisku veterinarja ali pasjega frizerja, če s psom nista ravno na TI 😉 in bi znalo priti do ugriza.
Prav tako je obvezna oprema za vse pse, ki kažejo znake agresije in bi lahko ugriznili drugega psa ali človeka. Priporočljivo pa je tudi za pse, ki radi pobirajo hrano po tleh in s tem lahko rešimo, da nam ne bi pojedel strupa.

Kako izbrati pravi nagobčnik?

Nam osebno so najljubši nagobčniki (za splošno uporabo) v obliki košarice, eden izmed njih je Baskerville.

Za večje pasme oz. za pse, ki dalj časa nosijo nagobčnik in potrebujejo tudi bolj trpežnega, pa priporočamo nakup v trgovinah s profesionalno opremo za pse ( kateri so sicer malo dražji, vendar toliko bolj udobni in varni).

Kako izbrati primerno velikost?

Psu se mora lepo prilegati, ne sme mu biti pretesen, ne sme ga motiti pri očeh. Vsi nagobčniki imajo tabelico z merami in se za velikost orientirate po tabelici.

Zakaj ravno te nagobčniki?

Psu omogočajo odprt gobček, pitje in jemanje priboljškov.

Navajanje psa na nagobčnik

Vedno poskrbite, da psa pravi čas navadite nanj in vas dogodek ne prehiti, da morate to narediti na silo! Navajanje naj poteka počasi, prilagodite hitrost navajanja vašemu psu. Navajanje naj poteka v domačem – notranjim prostorom.

 1. Pričnemo s spoznavanjem ( pred spoznavanjem, naj bo pes že fizično aktiven in prijetno utrujen).
  Nagobčnik položite v roke in dovolite psu, da ga prevoha. Vsako zanimanje nagobčnika pohvalite s hrano. Nagobčnik položite na tla in zopet dovolite psu, da ga dobro prevoha in vmes nagrajujte. V tej fazi, nagobčnika ne natikamo na pasji gobček.
 2. Priboljšek položite v dlan in jo prislonite k odprtini nagobčnika. Tako, da pes seže sam z gobčkom v nagobčnik in vzame priboljšek. POMEMBNO! Ne natikajte vi nagobčnika, ampak pustite, da pes sam seže vanj.
 3. Podaljšajte časovno okno nagrajevanja. Kar pomeni, da mora pes, dalj časa držati gobček notri in je zato nagrajen. Ko je popolnoma sproščen s tem korakom, lahko nadaljujete s 4. korakom.
 4. Pričnite z zapenjanjem nagobčnika in to nagradite. Postopoma povečujte časovno okno.
 5. Ko je pes sproščen z nagobčnikom, se lahko sedaj z njim sprehodita ali delata z njim trikce.

Link do videa, kako psa navaditi na nagobčnik: